Lease winterbanden

Veel leaseauto’s rijden zonder winterbanden. Belangrijkste reden is dat veel werkgevers dit niet willen betalen. Gebleken is dat winterbanden veel veiliger zijn bij regen en sneeuw. Ruim de helft van de zakelijke rijders rijden zonder winterbanden blijkt uit onderzoek van Vereniging Auto van de Zaak.

Kosten zijn volgens het onderzoek de voornaamste reden om geen winterbanden te laten monteren. Driekwart van de mensen die ze niet krijgt, geeft dit als argument op. Voorzitter Martin Huisman van Vereniging Auto van de Zaak begrijpt er helemaal niks van.

„Het welzijn en de veiligheid van het personeel zijn toch veel belangrijker dan een paar euro besparen”, vraagt Huisman zich hardop af. „Over echt grote bedragen heb je het namelijk niet. Omdat de zomerbanden minder slijten vanwege de periode die je op winterbanden rijdt, ben je per saldo niet eens veel duurder uit.”

Winterbanden zijn veiliger omdat het profiel regenwater en sneeuw beter kan afvoeren. Ook hebben ze dankzij een andere samenstelling van het loopvlak beter grip op wegdek van 7 graden en minder. De banden hebben in ons land binnen tien jaar een flink marktaandeel gekregen. Volgens de bedrijfstakorganisatie van de bandenleveranciers Vaco rijdt ruim een kwart van alle auto’s er inmiddels op. Opvallend genoeg ziet ook deze belangenbehartiger dat bijna zeven van de tien kopers particulieren zijn.

„Bedrijven hebben het op dit moment heel moeilijk”, zegt algemeen secretaris Ruud Spuybroek. „Ze kijken vooral waar ze kunnen besparen. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd zijn er ook factoren als goed werkgeverschap. Bovendien, hoe voordelig ben je uit wanneer een personeelslid een ongeluk krijgt dat op winterbanden had kunnen worden voorkomen? Dan moet je toch afvragen of die 750 tot 1500 euro voor winterbanden die je over vier jaar afschrijft, niet de betere keuze zijn.”

De Vereniging Nederlandse Autoleasebedrijven wil niet op de uitkomsten van het onderzoek ingaan. Volgens voorzitter Renate Hemerik is het wel of niet kiezen voor winterbanden de verantwoordelijkheid van de klant. „Wij mengen ons daar niet in.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *