Bandenspanning caravanbanden controleren

Bandenspanning caravan controleren

Bandenspanning caravanbanden controleren
Bandenspanning caravanbanden controleren

Naast het goed beladen en vastkoppelen van uw caravan is ook de banden­spanning van uw caravan van groot belang. Banden die te zacht zijn veroor­zaken een langere remweg, kunnen de caravan aan het slingeren maken en soms zelfs voor een klapband zorgen. Het is dus altijd zaak om de banden extra te controleren voordat u op reis gaat.

Bandenspanning

U kunt het best de banden van de caravan controleren op het moment dat de banden nog koud zijn. De banden warmen tijdens het rijden op, waardoor de druk op de banden toeneemt. Om te weten wat de bandenspanning precies hoort te zijn kun u kijken in het instructieboekje dat bij de caravan hoort, maar het staat ook op de caravan zelf aangegeven. Verder moet u er op letten dat de banden van de caravan de druk aankunnen; dit staat op de band zelf. Vergeet de reserveband van de caravan niet mee te nemen!

Profiel na laten kijken

Het profiel zegt niet altijd wat over de staat van de banden. Met voldoende profiel kan een band door verdroging kleine scheurtjes vertonen. U kunt daarvoor het beste bij uw bandenspecialist zijn. Daar halen ze de wielen eraf en kunnen ze ook de achterkant controleren.

Wist u dat zachte of versleten banden zorgen voor:

  • Een langere remweg
  • Meer risico op aquaplaning
  • Een negatieve invloed op stuurgedrag
  • Een hoger brandstofverbruik
  • Een kortere levensduur van de banden

Caravanbanden, waar moet u op letten?

Leeftijd van de banden. Vervang banden die ouder zijn dan 6 jaar, ze kunnen scheurtjes door veroudering gaan vertonen.

Draagvermogen. Zorg dat uw banden de juiste belasting aan kunnen.

Flat-spotting. Een caravan staat het grootste deel van het jaar opgeborgen in een stalling. Een klein gedeelte van de band wordt dan belast, wat kan leiden tot een vlakke kant die vervelende trillingen veroorzaakt. Dit wordt flat-spotting genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *